Uçak Fobisi

Hava yolu ile seyahat etme fikri, kuşkusuz kedi ya da örümcekle karşılaşmaktan farklı olarak hayatta kalma içgüdümüzü daha fazla harekete geçirir. Hepimizin uçuş deneyimlerimizde kendimizi öyle ya da böyle tedirgin hissettiğimiz anlar olmuştur.

Ancak bu durumu fobi boyutunda yaşayan kişilerin, sakinleşme amacıyla uçuş boyunca bir şeyler yeme, lambaların yanıp sönmesini bekleme, hosteslerin konuşmalarını ve motorun sesini dinleme, pencereden uzak oturma gibi uçuş ritüelleri geliştirdikleri görülür.

Bazı kişilerin havaalanına kadar gidip uçağa binemediği ya da bindikten sonra uçak havalanmadan vazgeçip inmeye çalıştığı deneyimleri olabilmekte, bazılar ise normalde böyle bir korkuları yokken uçuş esnasında yaşadıkları ciddi bir türbülans ya da problem sonrasında travma sonrası stres belirtilerine bağlı olarak uçuş korkusu geliştirebilmektedir. Yaşanmış bir probleme bağlı olsun ya da olmasın uçuş korkusu, mesleki ve maddi sınırlamalara yol açabilmekte, kişinin bazen uzun saatler süren otobüs yolculuklarına maruz kalması nedeniyle hayat kalitesini ciddi anlamda etkileyebilmektedir. Yapılan araştırmalar düşünülenin aksine işi gereği sıklıkla hava yolunu kullanan insanlarda da uçak korkusunun olabildiğini ve bu korkuyla uçakta alkol alarak ya da medikal yollarla baş etmeye çalıştıklarını göstermektedir.

Uçak Fobisine Müdahale

Uçak fobisinin tedavisinde; panik atak, yaygın kaygı bozukluğu gibi bir kaygı bozukluğunun olup olmadığı da araştırıldıktan sonra Bilişsel Davranışçı Terapi (maruz bırakma), sanal gerçeklik, EMDR Terapi (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma) gibi yöntemlerin yardımıyla kişinin korku duyduğu duruma duyarsızlaşması sağlanır. Kaygının çok yoğun olduğu durumlarda psikiyatrik destekle birlikte psikoterapi önerilir.

Uzman Seç

Şube Seçiniz :

Kavaklıdere İstanbul, Levent (Karanfil) İstanbul, Levent (Sülün) İstanbul, Suadiye

Güncel Psikoloji Yayınlarımız

Yardıma ihtiyacınız var mı? Size ulaşalım.